Carian

Wanita Melayu:Kenapa awak tak buat apa-apa atau rogol saya malam tu?

    Kejadian ini benar-benar terjadi suatu ketika dahulu dinegara Amerika Syarikat.
Kisah seorang wanita Malaysia yang bekerja disana.Memiliki akhlak,akidah dan latarbelakang agama yang agak baik.Dimana pada suatu malam seperti biasa waktu pulang kerja,dia telah mengambil jalan pintas untuk pulang ke rumah.Tetapi jalan itu terlindung dari pandangan orang ramai,sunyi dan menyeramkan.Kalau ada pun seorang dua yang menggunakan jalan itu.Kebetulan pada malam
itu tiada sesiapa melalui jalan itu.Hanya dia bersendirian.
    Malam pun sudah agak lewat dengan berjalan di jalan itu,siapa yang tidak takut dan gelisah.Seorang diri pulak tu.Tiba-tiba dia telihat ada seorang lelaki (kulit putih) bersandar di dinding di tepi lorong itu.Perasaan takut makin menjadi-jadi.Dada pun berdegup kencang ketakutan.Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya dan terus membaca ayat Quran dengan penuh pengharapan agar Allah lindungi dirinya disaat itu.Lalu dia membaca:

    Semasa dia melintasi tempat itu, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib
baik lelaki itu buat tidak endah je akan perempuan itu.Alhamdulillah, selamat sampai ke rumah.
    Pada keesokannya, wanita ini terbaca didada akhbar ada seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia lalui malam tadi hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut.Wanita ini yakin benar lelaki kulit putih itulah yang dia lihat semalam adalah pelakunya.Terpanggil dan terdetik dihatinya.Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.


    Tapi perempuan ini hairan kenapa lelaki kulit putih itu tidak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu.tetapi merogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum diheret ke muka pengadilan.Dia pun bertanya perogol itu..
wanita melayu:
“Why don’t you do anything or raped me on that night even though you know that I’m alone?”
(Kenapa awak tak buat apa-apa atau rogol saya malam tu walaupun awak tau saya berseorangan je masa tu?)
Perogol tu jawab:
“No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.”
(tidak, awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak.Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..)
    Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Qursi yang dia baca malam itu.

Kesimpulan:
Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya,
Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Wanita tadi pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam.
Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa
ingat akan diriNya.

"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa
yang membaca ayat al-Qursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..."
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]

2 comments: